Blowzabella Workshop Festival

Allerlei
vr 04/10 - 20u30
za 05/10 - 10u00
zo 06/10 - 10u00

Blowzabella heeft een geheel eigen, opzwepende, van bourdons doordrongen klank gespeeld met een fantastisch gevoel voor melodie, ritmische expertise en pure feeling. Ze schrijven hun eigen muziek die beïnvloed wordt door Engelse en Europese traditionele dansmuziek. Alle bandleden componeren; veel van hun nummers zijn inmiddels “standards” in het moderne Engelse / Europese folk repertoire en worden gespeeld door mensen over de hele wereld. Bands in heel Europa die experimenteren met volksmuziek noemen Blowzabella vaak als belangrijke inspiratiebron.

Daarom groeide al snel het idee bij de band om hun expertise en vooral aanpak te delen met het publiek. Met succes want ieder jaar organiseert de band verschillende Blowzabella weekends in de UK en in Europa. Deze festivals zijn telkens een creatieve smeltkroes van masterclasses, initiaties als bals en concerten. Het doel van dit festival is dat iedereen kan deelnemen, beginnende als gevorderde muikanten als mensen die nog nooit hebben gedanst. Alles in een ongedwongen en warme sfeer! Alle Blowzabella leden zijn ervaren in het lesgeven en ze nodigen ook verschillende gastdocenten uit.

Voor deze eerste editie in Dranouter zijn de docenten:  Blowzabella (UK) + Benoit Micaud (F/ Draailier)  + La Confrérie des Muchards de Saint-Druon. (Musocha/doedel)

Natuurlijk is er ook een concert als bal en zijn er tal van jam mogelijkheden. Het exacte programma en uur schema kan je hier vinden Je kan naast aparte tickets voor de workshops, ook combitickets voor het hele weekend aankopen als specifiek voor het bal en concert. 

Dit workshop weekend was oorspronkelijk gepland in oktober 2023. Reeds aangekochte tickets voor editie 2023 blijven geldig, 

TICKETS + TIMING  

Hier kunt u een overzicht van hele weekend vinden.  

VRIJDAG 4 OKTOBER 2024

20u30: Openingsconcert Blowzabella (+ after jam)

VVK 16 euro - ADD 18 euro - LIDKAART  2 euro korting - min 18: 9 euro

ZATERDAG 5 OKTOBER 2024

10u - 17u30: Workshops

VOLKSDANS - Alle leeftijden en niveaus zijn welkom. Ook voor ervaren dansers is er genoeg te leren. 

BLOWZABELLA / JO FREYA & DAVE SHEPHERD leren een aantal van de geweldige Engelse en Europese traditionele dansen die Blowzabella de afgelopen 30 jaar populair hebben gemaakt. Het doel van de workshop is om mensen te helpen het meeste uit een Blowzabella dans/bal te halen. De hele band speelt akoestisch - het is dus een 'unplugged' Blowzabella bal.

Sessie: 10u00 - 12u00

VVK 10 euro - ADD 12 euro 

FOLK BIG BAND - beginners/intermediate/alle leeftijden/alle vaardigheden/alle instrumenten

PAUL JAMES. Met eenvoudige, aanstekelijke folkloredansdeuntjes als uitgangspunt gaat deze workshop over samenwerken als een team om een machtig bigbandgeluid te maken dat meer is dan de som der delen. Geschikt voor alle leeftijden, alle niveaus, elk instrument. Voorkennis van folkmuziek is niet nodig. Het doel is om fantasierijke arrangementen te maken - met gebruik van harmonieën en riffs, texturen en dynamiek - die interessant en leuk zijn om te spelen, te dansen en naar te luisteren. De Folk Big Band treedt op tijdens het avonddans/bal. Deze workshop is verdeeld over twee sessies op zaterdag en één op zondag. Prijs en ticket is dus geldig voor alle drie de workshops! 

Sessies: 14u00 - 15u30 + 16u00 - 17u30 + sessie zondag 29/10: 11u30 - 13u00

VVK 18 euro - ADD 24 euro


DOEDELZAK  - gemiddeld/gevorderd. 

JON SWAYNE. Kennismaking met Engels doedelzakrepertoire, zowel traditioneel als recent gecomponeerd. Er wordt vooral op het gehoor gewerkt, maar aan het eind is er muziek beschikbaar. Er kan worden gewerkt aan techniek en versieringen die relevant zijn voor dat repertoire. Als de tijd het toelaat en de juiste instrumenten beschikbaar zijn, kan de workshop genieten van het spelen van polyfonie met twee, drie of meer lijnen, een vorm waarmee Jon veel ervaring heeft. Geschikt voor conisch geboorde mond- of blaasbalg doedelzakken in G (bijvoorbeeld border, Vlaamse en Franse doedel).  Er zijn in totaal 3 sessies doedelzak tijdens dit weekend. Twee door Jon en op zaterdag een derde gegeven door Les Muchards. Deze laatste is gericht op de MUSOCHÁ, de Belgisch Picardische doedelzak, die nog tot in 1920 bespeeld werd in de Pays des Collines, de streek van Ronse, Anvaing, Ellezelles, meestal door schaapherders. Dit atelier wordt gegeven door  La Confrérie des Muchards de Saint-Druon. Deze workshop is verdeeld over twee sessies op zaterdag en één op zondag. Prijs en ticket is dus geldig voor alle drie de workshops! 

Sessies: 14u00 - 15u30 + 16u00 - 17u30 (musocha) + sessie zondag 29/10: 11u30 - 13u00

VVK 18 euro - ADD 24 euro


DIATONISCHE ACCORDEON (G/D) - gemiddeld/gevorderd

ANDY CUTTING. Geschikt. Om het meeste uit deze workshop te halen moet je een eenvoudige volksdansmelodie op het gehoor kunnen leren en in het juiste tempo met anderen kunnen aanhouden. 

Deze workshop is verdeeld over twee sessies op zaterdag en één op zondag. Prijs en ticket is dus geldig voor alle drie de workshops! 

Sessies: 14u00 - 15u30 + 16u00 - 17u30 + sessie zondag 29/10: 10u30 - 12u30

VVK 18 euro - ADD 24 euro


VIOOL - gemiddeld/gevorderd

DAVE SHEPHERD. Voornamelijk Engelse traditionele melodieën en tips over ritme en stijl. Om het meeste uit deze workshop te halen moet je een eenvoudige volksdansmelodie op het gehoor kunnen leren en in het juiste tempo met anderen kunnen spelen. Deze workshop is verdeeld over twee sessies op zaterdag en één op zondag. Prijs en ticket is dus geldig voor alle drie de workshops! 

Sessies: 14u00 - 15u30 + 16u00 - 17u30 + sessie zondag 29/10: 10u30 - 12u30

VVK 18 euro - ADD 24 euro

DRAAILIER - gemiddeld/gevorderd 

BENOIT MICHAUD  Tijdens deze workshop werken we rond verschillende details, we behandelen technische aspecten van de draailier: de ritmische equivalenties van de "coup de poignet" (rechterhand), de dissociatie tussen rechterhand en linkerhand, melodische versieringen en instrumentinstellingen (katoen, snaarondersteuning, keyboard). Benoit Michaud begon op 9-jarige leeftijd draailier te spelen in Nevers in het midden van Frankrijk. Hij vervolgde zijn muzikale opleiding in Poitou en behaalde een diploma als muziekleraar. Hij perfectioneerde zijn vaardigheden met name bij Gilles Chabenat en Patrick Bouffard.  Hij begeleidt graag liedjes, video, circus en verhalen. Daarom verkent Benoit, naast een soloproject, de draailier in verschillende bands (Arbadétorne, La furie, Betadynn, een vertelshow van Maupassant). Voornamelijk Franse traditionele melodieën en tips over ritme en stijl. Om het meeste uit deze workshop te halen moet je een eenvoudige volksdansmelodie op het gehoor kunnen leren en in het juiste tempo met anderen kunnen spelen. Deze workshop is verdeeld over twee sessies op zaterdag en één op zondag.  Prijs en ticket is dus geldig voor alle drie de workshops! 

Sessies: 14u30 - 15u30 + 16u00 - 17u30 + sessie zondag 29/10: 10u30 - 12u30

VVK 18 euro - ADD 24 euro


ZANG - alle leeftijden / alle niveaus

JO FREYA. Naast Blowzabella is Jo als zangeres vooral bekend van haar werk in de harmoniegroep Voices at The Door (Coope, Boyes en Simpson, Fraser, Freya, Boyes).  Jo's workshop gaat over hedendaagse en traditionele volksliederen in 3- en 4-stemmige arrangementen en zal minstens één Coope Boyes en Simpson lied bevatten, zoals door hen gezongen. Het gaat allemaal om het plezier van zingen en je zult snel in harmonie zingen.. Deze workshop is verdeeld over twee sessies op zaterdag en één op zondag. Prijs en ticket is dus geldig voor alle drie de workshops! 

Sessies: 14u00 - 15u30 + 16u - 17u30 + sessie zondag 29/10: 11u30 - 12u30

VVK 18 euro - ADD 24 euro

20u00: Bal met Blowzabella

VVK 16 euro - ADD 18 euro - LIDKAART  2 euro korting - min 18: 9 euro

ZONDAG 6 OKTOBER 2024

  • 10u30 - 13u00: Instrumenten workshops: Tickets voor workshops instrumenten zijn ook geldig voor zondag sessies. Zie bovenstaande timing per workshop! 
  • 10u30 - 11u30: Lezing over de geschiedenis van de Muchosa door Pol Ranson
    VVK 10 euro - ADD 12 euro (gratis voor combi ticket houders en deelnemers workshops) 
  • 14u00 - 17u00: Final concert/bal/Jam 
    VVK 12 euro - ADD 14 euro (Gratis voor combi tickethouders en deelnemers workshops)

COMBI TICKETS (enkel in voorverkoop en online):

  • WEEKEND (concert + bal +  workshops): 48 euro (MIN 18: 30 euro/LIDKAART: 2 euro korting)
  • BAL + CONCERT:  28 euro (MIN 18: 16 euro/LIDKAART: 2 euro korting) 

Lunch? diner? Er zal er ook tickets voor maaltijden in het Eetcafé kunnen worden gekocht. Deze worden asap beschikbaar gemaakt en kunnen dan ook besteld worden via de ticketpagina!  

Indien u natuurlijk niet deelneemt aan de workshops en enkel naar concert en/of bal komt, dan kan u natuurlijk gewoon een tafeltje reserveren via deze link.