za 02/03
Concert
20u30

De Belgische violiste Lotte Remmen en Franse cellist Toby Kuhn vormen het bekroonde duo Bipolar Bows. Na de release van hun eerste album Krunčhug in 2021, werden zijn ze in 2023 uitgenodigd als artist-in-residence bij Muziekcentrum Dranouter, waar ze werken aan een nieuw project: ‘Little Bundles of Film’. Vanuit hun honger naar muzikaliteit en samenspel ontdekken ze tradities, ritmes en technieken. Voor dit project werkt het duo nu samen met Cinematek, het Koninklijk Belgische Film Archief om een voorstelling te creëren rond een aantal surrealistische stille films uit de jaren 1920 en '30, zoals o.a. ‘Sur les bords de la caméra’ (Henri Storck), ‘Monsieur Fantômas’ (Ernst Moerman) en ‘La Perle’ (Henri d'Ursel). 

zo 10/03
Concert
20u00

Lyre Lyre bestaat uit drie van de meest opwindende muzikanten van Schotland en heeft onlangs het debuutalbum Gin and Strathspey uitgebracht. Lyre Lyre verenigt de talenten van fiddler Patsy Reid, Marit Fält op Nordic mandoline en celliste Alice Allen. Hun uiterst speelse, melodieuze, groovende mix van traditioneel en origineel materiaal put uit Schotse, Scandinavische en klassieke invloeden, gekatalyseerd door virtuoos muzikantschap en sprankelend samenspel. De ideale afsluiter van uw weekend! 

vr 15/03
Concert
20u30

Vier vrienden uit de Ierse stad Kilkenny deelden hun passie voor muziek, stichtten een band en zetten menig pub op stelten. Bijna twintig jaar later heeft het viertal zijn repertoire vanuit de pub naar wereldniveau getild en hebben ze een grote schare fans in zowel Europa als Amerika. Met hun energieke uitstraling, rappe instrumentale ritmes en onvervalste Ierse humor zijn ze de perfecte match met ons Saint-Patrick’s weekend! EZe kwamen al twee maal langs in Dranouter en telkens was het een groot feest.  Staand concert btw want stil staan met deze jongens zal niet lukken!

zo 17/03
Allerlei
16u30

Werkmigratie is van alle tijden. Waar wij vroeger vertrokken, vertrekken zij nu naar ons. SUKR is een bitterzoete trip over de zoektocht  naar beter, naar vrijer, naar altijd maar meer. Over de grens tussen zin en waanzin, in een vroeger en het nu. Over grenzen trekken en over grenzen gaan. Een bovenlokale muzikale theater voorstelling over een globaal fenomeen,  gebaseerd op interviews en in de gekende verpakking van Het Eenzame Westen;  het inzetten van talen en dialecten als versterking van de inhoud  en humor als zalf voor een harde werkelijkheid. Er staat met deze voorstellingen heel wat lokaal talent op het podium en deze voorstelling gaat dan ook door in samenwerking met de gemeente Heuvelland en technische ondersteuning van  Flor Barbry's Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen. 

vr 22/03
Concert
20u30

Laura Cortese (The Dance Cards, Bright Light sessions) is een Amerikaanse songwriter en topvioliste die vanuit rootsmuziek steeds op zoek gaat naar pareltjes in klank, groove en melodie. Ze emigreerde uit de VS naar België en tourt intensief zowel in de VS als in Europa. Zo bouwde ze een stevig netwerk uit van bevriende muzikanten. Voor haar 'Acoustic Evenings' brengt ze vier van de meest gevraagde en productieve songwriters samen aan beide kanten van de Atlantische oceaan samen voor een unieke samenwerking.  Een van hen is de  Schotse folk-singer-songwriter Kris Drever (Lau, Spell Songs). Kris (gitaar en zang) is de ruggengraat van de hedendaagse roots- en folkscene. Hij won al verschillende prijzen. Ook de Amerikaanse arrangeur, songwriter en componist Eli West (Cahalen Morrison, John Reischman, Bill Frisell, Dori Freeman) zal er bij zijn met zijn kenmerkende 'Pacific Northwest' sound. Eli speelt banjo en zingt. Tot slot zal ook Nora Brown de ploeg versterken met banjo gitaar en zang. Nora is een jonge Amerikaanse met een passie voor de muziek en verhalen uit de Appalachen. Ze zingt en speelt banjo en gitaar. 

di 26/03
Concert
20u00

Iwein Segers (Radio DJ, Acteur, Komiek en Zanger) en co vieren de zestigste verjaardag van Gitaar Genie Johnny Marr, maar ook de Zalige Zanglijster Morrissey wordt 65 op 22 mei 2024! Wat maakt The Smiths nu nog steeds zo straf en wat zijn de nummers die hun elk apart zo uniek en iconisch maken? Tekst, muziek en uitleg krijg je van op de vier muzikanten hun slaapkamer die voor de volledigheid naar een podium in uw buurt wordt verplaatst. Teenage weltshmerz en vrolijke weemoed op de deuntjes van The Smiths maar ook The The, Richard Hawley en Modest Mouse passeren de revue... En enkele verrassingen, die U uiteraard niet had zien aankomen. Ze komen in Dranouter de show voorbereiden en meteen voor een live publiek een eerste maal try-outen! 

za 30/03
Concert
20u30

SPILAR is een band met een kloppend hart voor volksongs van bij ons. Hier opgetekend en gevonden, hier gespeeld en gezongen. Korte-Keten-Muziek als het ware. Opgetrokken rond de stemmen van zus en broer Eva en Maarten Decombel. Hun debuut Stormwere werd nationaal als internationaal door de pers als publiek heel positief onthaald en dat voor een plaat in een streektaal als het West-Vlaams. De sound is tot in de details uitgepuurd: heldere gitaren en mandolines in dialoog met de urban vibes van keyboards en drums. Je hoort dat er heel veel geschrapt en geschaafd is. Ze gaan radicaal tot op het bot van de songs.  Spilar is een band met een missie en leverde met Stormweere een zinderende plaat af. Ze doken in 2023 terug de studio en op deze nieuwe plaat “Vandaag En Alle Dagen” zoeken ze nog meer dan voorheen de aansluiting met wat er in de wereld rondom hen gebeurt. De titel is ontleend aan een quote van meester-observator Wannes Van de Velde die het veranderende tijdsgewricht toen al zo mooi bezong: “Ik schets hier zonder veel lawijt, een simp’le lijne in de tijd, vandaag en alle dagen”.Want zowel Spilar als het Muziekcentrum hebben dezelfde kernwoorden: topfolk zonder oogkleppen en West-Vlaams!   

za 06/04
Concert
20u30

De uit Malta afkomstige Alexandra Alden resideert afwisselend in haar geboorteland en in Rotterdam. Op achttienjarige leeftijd had ze al twee nummer één singles in Malta op haar naam staan. Dat ze daar gevraagd werd als jurylid van tv-programma X Factor is dan ook niet verrassend. In 2018 verscheen haar debuutalbum ‘Wild Honey’ (2018), waarop ze universele onderwerpen als liefde, verlies en de natuur ter sprake brengt. Haar liedjes worden gekenmerkt door een zweem van mediterrane mystiek en poëzie, maar zijn tegelijkertijd wereldwijs of zelfs rauw. Begin 2020 was ze de tweede Maltese artiest ooit die haar land representeerde op het Europese showcase festival ESNS. Haar muziek heeft de typerende folkfeel van Nick Drake en Joni Mitchell, maar in een mediterraans indiejasje gegoten.

vr 12/04
Foyerconcert
20u30

Een gratis foyerconcert van Aarde Aan Daan? Oh ja! Aarde Aan Daan kleurt op vrijdag 12 april hun muzikale universum met een unieke sound van euforische grooves en beschouwende teksten. Nederbelgische frontman Daan Hafkamp schrijft de teksten en geeft ze muzikaal vleugels met Helena Mayorga Paredes (Mayorga), Hanne Vandekerkchove (Iskander Moon) en Renzo Rijn (Meau). In België speelde Aarde aan Daan de support van Tourist LeMC, Yong Yello, Brihang & Yevgueni. In Nederland was Aarde aan Daan o.a. de support van Froukje en WIES. Kortom: niet te missen dagdroompop!

za 13/04
Concert
20u00

Dansen! Dansen! Dansen! Een hele avond dansen op top Franse balfolk! Marie Paulette is een uniek duo die met een batterij aan instrumenten en loops een diverse bal sound  hebben. Ze namen een topnummer op voor ons Modderland project in 2023 en dit jaar staan ze eindelijk terug op ons podium. Witloof is al een poos één van dé balfolk bands uit Le Nord. Ze speelden menig bals in de ruime omgeving en staan garant voor een warm dansfeest. In de namiddag zijn er twee workshops Franse volksdans voor beginners! 

vr 19/04
Concert
20u30

Jenn en Laura-Beth zijn allebei al een aantal jaren actief in de Britse folkscene.  Hoewel ze beiden oorspronkelijk uit Engeland komen, werden ze samengebracht door de hechte en vooruitstrevende folkmuziekgemeenschap van Glasgow, waar ze veel tijd doorbrachten met het jammen van een eclectische mix van folkmuziek uit de hele wereld, met name het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Amerika. De jaren van samenspelen brachten een diepe affiniteit tussen de twee artiesten; hun ritmes sluiten nauw op elkaar aan, hun stemmen vloeien zo nauw samen dat het vaak moeilijk is om ze uit elkaar te houden. Ze hebben een natuurlijke telepathie ontwikkeld: twee muzikanten die met elkaar verbonden zijn.  Dit wordt een super gig, trust us! 

vr 26/04
Concert
20u30

Er bestaat een subgenre onder de noemer 'dream pop' met bands zoals Balmorhea en Sigur Rós. De muziek van Alterne zou je kunnen omschrijven als 'Dream Folk'. Deze nieuwe kruisbestuiving met muzikanten uit Denemarken, Estland en België vond in 2022 een verwantschap in Helsinki, Finland waar ze alle drie studeren aan de Sibelius Academy. Zangeres en song-writer Ida Marie Jessen, afkomstig uit Sønderborg, een grensstadje in Sønderjylland, Denemarken neemt de luisteraar mee in een muzikale sage over de jaargetijden en zuid Deense klif stranden. Ida wordt vergezeld door de Herentalse Oscar Beerten die met zijn gegronde achtergrond in de Scandinavische folk muziek op innovatieve wijze de viool, gitaar en de Noorse hardangerviool voor zijn rekening neemt. Dit, met sterke invloeden uit de Noorse en Centraal-Europese traditionele muziek. Met de Estse Maimu Jõgeda, die met charismatisch en overweldigend accordeon spel traditie en vernieuwing weet te combineren, vormt Alterne een unieke variatie met impressies en verhalen uit verschillende delen uit het noorden. Voor dit trio speelt multi instrumentalist Bart Praet (Arjaun) met zijn recent project "Dawn". 

za 27/04
Concert
20u00

Lokale Helden is terug! De zesde editie van Lokale Helden belooft nu al oorverdovend te worden! In elke buurt, stad of gemeente schuilt muzikaal talent en zeker in de doorwortelde muziekgrond van Dranouter. Daarom zetten we ook graag drie lokale toppers op ons podium en die zijn helemaal gratis te zien. De line-up: intieme indie folk van Merel Forrest, de doorleefde roots van Moosjer en de swingende americana van GePpetto. Eigen kweek, met wortels in Heuvelland/Westhoek en vooral steengoed. Kom dat zien! Kom dat zien!   

za 04/05
Concert
20u30

Venus In Flames is terug van nooit weg geweest!  Venus In Flames, het alter-ego van singer-songwriter Jan De Campenaere, bestaat 20 jaar en dat wordt gevierd! Met een gloednieuw album Vanishing Act en met een Best-Of tournee van 40 concerten langsheen culturele centra en clubs.  Het Muziekcentrum kon natuurlijk niet ontbreken op deze tour. 

vr 10/05
Allerlei
13u30

Kom op 10, 11 of 12 mei 2024 meefietsen tijdens het Modderland Fiets Weekend. Een thematische fietsroute met  intieme live concerten op telkens een historische WO I-locatie in het Heuvellandse landschap. Verschillende vrouwelijke artiesten, zowel nationaal als internationaal toptalent, brengen telkens een zelfgeschreven nummer in teken van de oorlog. De namen voor de editie 2024 worden begin maart 2024 bekend gemaakt. Maar wie er bij was in 2023 weet dat dit een uniek event is! 

vr 10/05
Concert
20u30

In de trad scene in Europa kennen de meeste professionele muzikanten elkaar door het spelen op dezelfde festivals tijdens het zomerseizoen. Het spelen van informele jamsessies maakt deel uit van de traditie en is een geweldige manier om elkaar te leren kennen. Zo leerden Andy Cutting (UK) en Gudrun Walther (DE) de Vlaamse folkt trots Naragonia kennen. Deze vier top folk muikanten gaan samen de baan op om hun muziek live te brengen. Deze twee duo's kaderen binnen het Modderland-project door het in de rang hebben van een sterke vrouw in combinatie met de symboliek van een Duitse en Engelse muzikant die samen virtuoze muziek maken. De kerngedachte van Modderland. Kortom: een uniek dubbelconcert dat elke liefhebber van zowel opzwepende als intieme volksmuziek niet mag missen!    

za 11/05
Allerlei
11u30

p>Kom op 10, 11 of 12 mei 2024 meefietsen tijdens het Modderland Fiets Weekend. Een thematische fietsroute met  intieme live concerten op telkens een historische WO I-locatie in het Heuvellandse landschap. Verschillende vrouwelijke artiesten, zowel nationaal als internationaal toptalent, brengen telkens een zelfgeschreven nummer in teken van de oorlog. De namen voor de editie 2024 worden begin maart 2024 bekend gemaakt. Maar wie er bij was in 2023 weet dat dit een uniek event is! 

zo 12/05
Allerlei
11u30

Kom op 10, 11 of 12 mei 2024 meefietsen tijdens het Modderland Fiets Weekend. Een thematische fietsroute met  intieme live concerten op telkens een historische WO I-locatie in het Heuvellandse landschap. Verschillende vrouwelijke artiesten, zowel nationaal als internationaal toptalent, brengen telkens een zelfgeschreven nummer in teken van de oorlog. De namen voor de editie 2024 worden begin maart 2024 bekend gemaakt. Maar wie er bij was in 2023 weet dat dit een uniek event is! 

za 01/06
Concert
20u30

Elis Floreen is een singer- songwriter en producer uit Limburg. Haar liedjes worden geboren uit kleurrijke en onvoorspelbare verhalen. Haar kinderjaren waren altijd gevuld met muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Die pikte Elis op en verweeft ze in haar liedjesschrijven. Op het podium creëert ze een wereld van avant-gardistische folkpop waarin je jezelf kunt onderdompelen, verhalen om in te verdwalen en liedjes om op te wiegen of op te dansen. Denk aan een mix van Kate Bush, Kadhja Bonet, Paul Simon en Natalia Lafourcade. Top talent waarvan wij overtuigd zijn dat ze een grote zal worden. Dit wordt een concert waar je later mee kan opscheppen: "Ik heb ze nog zien spelen in Dranouter in een intieme setting en dit voor geen geld!". Letterlijk want dit is een gratis foyerconcert! Wees erbij!  

vr 07/06
Concert
20u30

Accordeoniste Sara Salvérius gaat in haar muziek op zoek naar beweging en rust. Zo probeert ze de onvoorspelbaarheid van het leven muzikaal te vatten. Voor Pendulum werkt ze met een wel heel unieke strijkkwartet: Sun*Sun*Sun. Naast hun avontuurlijke palmares is ook hun sound ongeëvenaard én precies afgestemd op Sara haar werk. In samenwerking met vioolbouwer (en echtgenoot van) Pieter Goossens, werden alle instrumenten namelijk letterlijk uit hetzelfde hout gesneden. Elke bouwer heeft een eigen stijl, een eigen techniek en ‘sound’. Doordat de vier nieuwe instrumenten door dezelfde bouwer en uit hetzelfde hout gemaakt zijn, zullen ze dus ook perfect samen blenden. Meer zelfs, omdat de vier instrumenten gelijktijdig door een op elkaar afgestemd strijkkwartet worden ingespeeld, zullen ze samen als één blijven groeien. Kom dit uniek prokject liev ontdeekken! 

vr 28/06
Concert
20u30

Feest, feest, feest voor de dansliefhebber! Haal de danslustige dansbenen boven en vier samen met ons het einde van het voorjaarsseizoen, de start van de zomer. De jonge Franse goden van folkband Bargainatt staan te popelen om eigen composities en herwerkingen van traditionele deuntjes op het universum los te laten. Een universum dat zowel modern als authentiek is. De 4 muzikanten laten zich inspireren door dansen uit verschillende regio's van Frankrijk die hen nauw aan het hart liggen, telkens met respect voor de traditie en haar subtiliteiten. Van Auvergne tot Bretagne, via Poitou en Gascogne. Bargainatt garandeert een reis met meerdere kleuren en invloeden, vol energie en frisheid. In België zijn ze door de dansliefhebber al meermaals bekroond tot de publiekslievelingen en dat zal in Dranouter ook zo zijn. Kom, omarm en verspreid de liefde. OUI OUI OUI!

vr 04/10
Allerlei
20u30

Blowzabella heeft een geheel eigen, opzwepende, van bourdons doordrongen klank gespeeld met een fantastisch gevoel voor melodie, ritmische expertise en pure feeling. Ze schrijven hun eigen muziek die beïnvloed wordt door Engelse en Europese traditionele dansmuziek.  Daarom groeide al snel het idee bij de band om hun expertise en vooral aanpak te delen met het publiek. Met succes want ieder jaar organiseert de band verschillende Blowzabella weekends in de UK en in Europa. Deze festivals zijn telkens een creatieve smeltkroes van masterclasses, initiaties als bals en concerten. Het doel van dit festival is dat iedereen kan deelnemen, beginnende als gevorderde muzikanten als mensen die nog nooit hebben gedanst. Alles in een ongedwongen en warme sfeer! Alle Blowzabella leden zijn ervaren in het lesgeven en ze nodigen ook verschillende gastdocenten uit. Voor deze eerste editie in Dranouter zijn de docenten:  Blowzabella (UK) + Benoit Micaud (F/ Draailier)  + La Confrérie des Muchards de Saint-Druon. (Musocha/doedel).  

za 05/10
Allerlei
20u30

Blowzabella heeft een geheel eigen, opzwepende, van bourdons doordrongen klank gespeeld met een fantastisch gevoel voor melodie, ritmische expertise en pure feeling. Ze schrijven hun eigen muziek die beïnvloed wordt door Engelse en Europese traditionele dansmuziek.  Daarom groeide al snel het idee bij de band om hun expertise en vooral aanpak te delen met het publiek. Met succes want ieder jaar organiseert de band verschillende Blowzabella weekends in de UK en in Europa. Deze festivals zijn telkens een creatieve smeltkroes van masterclasses, initiaties als bals en concerten. Het doel van dit festival is dat iedereen kan deelnemen, beginnende als gevorderde muzikanten als mensen die nog nooit hebben gedanst. Alles in een ongedwongen en warme sfeer! Alle Blowzabella leden zijn ervaren in het lesgeven en ze nodigen ook verschillende gastdocenten uit. Voor deze eerste editie in Dranouter zijn de docenten:  Blowzabella (UK) + Benoit Micaud (F/ Draailier)  + La Confrérie des Muchards de Saint-Druon. (Musocha/doedel).  

zo 06/10
Allerlei
20u30

Blowzabella heeft een geheel eigen, opzwepende, van bourdons doordrongen klank gespeeld met een fantastisch gevoel voor melodie, ritmische expertise en pure feeling. Ze schrijven hun eigen muziek die beïnvloed wordt door Engelse en Europese traditionele dansmuziek.  Daarom groeide al snel het idee bij de band om hun expertise en vooral aanpak te delen met het publiek. Met succes want ieder jaar organiseert de band verschillende Blowzabella weekends in de UK en in Europa. Deze festivals zijn telkens een creatieve smeltkroes van masterclasses, initiaties als bals en concerten. Het doel van dit festival is dat iedereen kan deelnemen, beginnende als gevorderde muzikanten als mensen die nog nooit hebben gedanst. Alles in een ongedwongen en warme sfeer! Alle Blowzabella leden zijn ervaren in het lesgeven en ze nodigen ook verschillende gastdocenten uit. Voor deze eerste editie in Dranouter zijn de docenten:  Blowzabella (UK) + Benoit Micaud (F/ Draailier)  + La Confrérie des Muchards de Saint-Druon. (Musocha/doedel).