MODDERLAND CONCERT: Naragonia + Cutting & Walther (UK/D)

Concert

In de trad scene in Europa kennen de meeste professionele muzikanten elkaar door het spelen op dezelfde festivals tijdens het zomerseizoen. Het spelen van informele jamsessies maakt deel uit van de traditie en is een geweldige manier om elkaar te leren kennen. Zo leerden Andy Cutting (UK) en Gudrun Walther (DE) de Vlaamse folkt trots Naragonia kennen. Deze vier top folk muikanten gaan samen de baan op om hun muziek live te brengen. 

Gudrun Walther en Andy Cutting ontmoetten elkaar begin jaren negentig en speelden een memorabele sessie in 1995, waarna ze begonnen te spelen met het idee om samen te werken – maar de timing was niet ideaal en het leek onmogelijk om dit te verwezenlijken. Beiden voerden hun muzikale carrière met succes voort, bleven door de jaren heen contact houden en speelden samen muziek wanneer de gelegenheid zich voordeed. Na een spontaan optreden als duo op het podium voor de tweede helft van een solo-optreden van Andy Cutting in Duitsland in december 2018, besloten ze samen op tournee te gaan. De tour was geboekt voor maart 2020…

Andy Cutting, drievoudig BBC Folk Awards Musician of the year, is een meeslepende soloartiest en werkt samen met Leveret, Blowzabella, Topette!, Anne Niepold en Roger Daltrey. Hij is een van de meest gevraagde artiesten binnen de folkscene. Hij speelt met Kate Rusby, John McCusker, June Tabor en Martin Simpson, om er maar een paar te noemen.Maar ook buiten dit genre is Andy een gewaardeerde sessie muzikant en heeft opgenomen met Sting, John Illsley (Dire Straits), Chumbawamba en onlangs werd hij gevraagd om zich bij The Who aan te sluiten voor een akoestisch concert. Zijn speelstijl is uniek en heeft meer dan één generatie accordeonisten beïnvloed, wat hem ook wereldwijd tot een populaire docent maakt voor workshops en masterclasses. Hij is ook een gewaardeerd componist en veel van zijn melodieën worden in de folkscene beschouwd als hedendaagse klassiekers.

Gudrun Walther is een van de meest gevraagde en gerespecteerde traditionele muzikanten van Duitsland. Met verschillende projecten, vooral haar multinationale band CARA, toert ze door Europa, de VS en Australië. Samen met Jürgen Treyz, duopartner en medeoprichter van de Duitse tradband, wordt Deitschshe tot de boegbeelden van de Duitse folkrevival gerekend. Ze won talloze prijzen met haar muziek en opnames (Duitse Folk Awards, German Record Critics Award, Irish Music Award (tweemaal), Freiburger Leiter, Kaarster Stern), was te gast op vele genreoverschrijdende albums, trad op als solist met orkesten en werkte als producer en co-producent in de opnamestudio. In 2016 werd ze gevraagd om te gast te zijn bij de wereldberoemde Ierse band Téada, waar ze de Sligo-vioolmeester Oisín MacDiarmada inviel. In december 2020 nodigde sterviolist Daniel Hope haar uit om samen met Juergen Treyz een concert te spelen in zijn woonkamer in Berlijn, dat door heel Europa werd uitgezonden op ARTEconcert

Naragonia is een recept dat al 20 jaar resulteert in straffe volksmuziek. Pascale Rubens en Toon Van Mierlo maken muziek zonder compromissen die recht naar het hart gaat, los van alle conventies. Als duo, quartet of met hun kinderen Mathijs en Charlotte zijn ze graag geziene gasten op alle grote folk podia in België en Europa en inspireren talrijke andere muzikanten. Sterke melodieën, eigenzinnig en zeer herkenbaar, dat is "the sound of Naragonia". Het duo ontstond spontaan in de zomer van 2003 op het festival Andanças in Portugal. Snel daarna wordt Naragonia populair binnen de folkwereld en krijgt met 8 (door de pers zeer warm onthaalde) cd’s, respect in binnen-en buitenland. Naragonia speelt sinds 2003 intensief doorheen heel Europa. Ze inspireren talrijke andere muzikanten en veel van hun nummers worden gecoverd of opgenomen door groepen uit binnen- en buitenland, van Portugal tot in Rusland, van Zweden tot de Verenigde Staten. Sommige nummers groeien dan ook uit tot echte standards in de folkscène. Over de jaren heen komen verschillende samenwerkingen  tot stand met theater (Tal en Thee en Theater de Spiegel) en buitenlandse groepen en muzikanten (Fernhill, Andy Cutting, Paulo Lameiro, Guy Swinnen, Gregory Jolivet en vele anderen…). Het wordt een rijk verhaal van zeer vele reizen en prachtige ontmoetingen. Naragonia werd in 2022 genomineerd in de categorie “Beste live band” en “Beste album” en in 2023 in de categorie “Beste live band” voor de Flanders Folk Awards.

Deze twee duo's kaderen binnen het Modderland-project door het in de rang hebben van een sterke vrouw in combinatie met de symboliek van een Duitse en Engelse muzikant die samen virtuoze muziek maken. De kerngedachte van Modderland. Kortom: een uniek dubbelconcert dat elke liefhebber van zowel opzwepende als intieme volksmuziek niet mag missen!

VVK € 16 – ADD €18 – min 18  € 5 - Ledenkorting €2

Reserveren voor een lekker diner in eetcafé 't Folk voor een concert is zeker een aanrader! Dat kan via deze link of 057 44 69 33. 

Gangar

Naragonia - Gozar (Official Video)