Leán

Concert

Met hun album 'Tierra Azul' creëert Leán een muzikaal universum waarin de Argentijnse dichteres Alfonsina Storni centraal staat. Deze mythische figuur is al decennia lang een inspiratiebron voor een uiteenlopende mix van artiesten en is het onderwerp van de klassieker 'Alfonsina y el Mar' (Alfonsina en de Zee). Dit nummer staat ook op het album 'Pangea' uit 2016, het eerste album van het trio Silke Clarysse (klassieke gitaar), Gielis Cautaers (percussie) en Otto Kint (contrabas).

Voor Tierra Azul vroegen de drie Vanesa Diaz Gil (zang) en Quinten de Craecker (trombone) om mee te doen en gooiden ze hun creatieve proces volledig om. Het resultaat is een gelaagde ervaring bestaande uit hun eigen composities, geworteld in het ritme en de tonaliteit van Storni's teksten. 

Sinds 2014 creëert Leán met hun muziek een intieme cocon voor een aandachtig publiek. Geïnspireerd door de ritmes en melodieën van verschillende culturen smolten de drie hun authentieke muzikale stemmen samen, wat resulteerde in verfrissende interpretaties van bestaande composities.In 2016 bracht het trio hun eerste album 'Pangea' uit, met Silke als leadgitariste. Van begin tot eind werd de plaat beïnvloed door muziek van over de hele wereld. En in 2019 volgden ze dat op met 'Jarabi', dat voor het trio een echte groei als band betekende. Ze namen bestaande gitaarcomposities en oudere melodieën zoals 'Bucimis' als basis en verdiepten de arrangementen.

Over Jarabi: "Subtiel, verfijnd, jazzy, met een vleugje melancholie en vooral heel erg mooi. Hun debuut Pangea was een absolute aanrader, en dit tweede album is een klasse daarboven." Moors Magazine, februari 2019

Op de nieuwe plaat, Tierra Azul, kiest Leán resoluut voor eigen composities, met de poëzie van Storni als uitgangspunt. De Argentijnse feministe schreef al in de jaren twintig over depressies, alleenstaande moeders en seksualiteit, onderwerpen die tot op de dag van vandaag relevant zijn. Bij het schrijven van de muziek liepen Gielis en Otto tegen de grenzen van het vertaalproces aan. Dit inspireerde hen tot een radicaal andere aanpak: ze luisterden naar Spaanstalige voordrachten van Storni's werk en analyseerden de cadans, het ritme en de tonaliteit van deze voordrachten. De band, met de Spaanse Vanesa Diaz Gil, werkte er vervolgens aan om de latente emoties meer naar de oppervlakte te brengen door de teksten zelf te analyseren.

Het resultaat is een nieuwe, oprechte ervaring, met muzikale emotie als hoofdrolspeler. Of je de tekst nu begrijpt of niet, je wordt meegenomen op een reis. Vanesa en Quinten voegen een extra dimensie en fris geluid toe met de introductie van zang en de trombone als solo-instrument. Silke, Otto en Gielis blijven op betrouwbare wijze het akoestische geluid produceren dat Leán typeert. Samen vormen ze een sterke groep muzikanten die perfect op elkaar zijn ingespeeld en elkaar uitdagen om de grenzen van hun comfortzone te verleggen.

Kortom: een niet te misen concert! 

VVK € 15 – ADD €17 – min 18  € 5 - Ledenkorting €2

Reserveren voor een lekker diner in eetcafé 't Folk voor een concert is zeker een aanrader! Dat kan via deze link of 057 44 69 33. 

Leán - Alfonsina y el Mar