MODDERLAND FIETS FESTIVAL

Allerlei
vr 19/05 - 11u30

Toen op 11 november 1918 het laatste schot viel, was de Westhoek herschapen tot een maanlandschap. Miljoenen mensen voelden de impact van vier jaar oorlog, maar in de beeldvorming is WO I echter een quasi uitsluitend mannelijk gegeven. Van staatsleider tot soldaat. Allemaal mannen. De rol van de vrouw tijdens de Grooten Oorlog was en is onderbelicht.

Daarom laat Modderland vrouwelijke artiestes “spreken”. Tien internationale artiestes verbinden de “oorlogslittekens” in het Heuvellandse landschap met een muzikale rode draad. Het project Modderland bestaat uit twee delen. Laat je tijdens de thematische fietsroutes (deel 1 in 2023 + deel 2 in 2024) bij 10 WO I-sites ontwapenen door treffende songs van inspirerende, internationale artiestes. De thematische route zal beschikbaar zijn vanaf 19 mei 2023 en dat via de Erfgoedapp.   

Tweede luik van Modderland is het lanceringsmoment van de routes. Tijdens de Hemelvaartsweekend nodigen we de eerste vijf nternationale artiesten die de songs hebben geschreven terug uit voor een fietsfestival. Het publiek ontdekt de songs tijdens concerten en cours de route. 

FIETSFESTIVAL

Tijdens de Hemelvaartweekend organiseert Muziekcentrum Dranouter een fietsfestival in groep, met elke dag drie startmomenten. Voor een optimale beleving zijn de groepen beperkt tot maximaal 45 deelnemers. Onder begeleiding van een ervaren gids fietst het publiek de fietsroute af en wordt er bij elk van de WO I-sites halt gehouden. Daar geven de artiestes een miniconcert op “hun locatie”, samen met toelichting over hun nummer. Zo krijgen de deelnemers vijf concerten te horen langs elke route. De fietstocht zal ongeveer een 2u30 bedragen en gaat wel over enkele hellingen. Dus enige conditie of een goede elektrische fiets is een aanrader om deel te nemen.   

De namen van de artiestes houden we nog effe geheim, maar verwacht je aan top artiestes uit alle hoeken van de wereld als uit verschillende genres.  

Startmomenten: 11u30 - 13u30 - 15u30

Deelname prijs: 15 euro 

Dit project kwam tot stand binnen het themajaar Eerste Wereldoorlog: LANDSCAPES! Feel Flanders Fields, ontwikkeld door Westtoer en Toerisme Vlaanderen en in nauwe samenwerking met en ondersteuning van de gemeente Heuvelland.