Foyerconcert: Sarikia (GR)

Foyerconcert

Vardis Karadakis (laouto & zang) is een graag geziene gast op zowel Festival Dranouter als in het Muziekcentrum Dranouter.  We leerden Vardis kennen via het project Filia. Dit bracht traditioneel Kretenzische ritmes en melodieën enerzijds en een compleet palet aan Vlaamse invloeden anderzijds. Daarnaast trad hij in verschillende formaties op in Dranouter de afgelopen jaren. Op zondag 10 maart geeft Vardis terug een optreden in het Eetcafé en dat samen met enkele bevriende Kretenzische muzikanten en dat met het project Sarikia. De andere muzikanten zijn Antonis Anagnostakis, Giorgos Liviakis en Lefteris Liviakis. Weetje: Sarikia is de typische hoofdsjaal van de mannelijke Kretenzers.  

Kretenzische muziek is wild en onvoorspelbaar en heel wat anders dan de gedisciplineerde bouzouki-muziek van het Griekse vasteland. Eindeloze melodieën soms met ongebruikelijke maatsoorten, soms monotoon en klassiek, soms bijna in extase. De Oosterse invloeden zijn onmiskenbaar in deze muziek geslopen. De laouto is een soort luit, 4 of 6 dubbele snaren en is vergelijkbaar met de oud.  De laouto is eigenlijk een ritme-instrument, maar op Kreta wordt hij ook wel als melodie-instrument gebruikt.

Het concert is gratis!

Bij een Grieks optreden horen ook Griekse suggesties! Op zondag 17 november staan deze Griekse specialiteiten eenmalig op onze kaart: Moussaka met lamsgehakt (€ 16) of lamskoteletjes met Grieks slaatje (€ 22). Reserveer dan snel via info@dranoutercentrum.be of 057 44 69 33.