Alterne (BE/EST/DK) + Bart Praet

Concert

Het nieuw gevormde trio, Alterne nodigt de luisteraar uit in een sfeervol universum waar innovatie en traditie samenkomen. De muziek, die je zou kunnen omschrijven als dream folk, combineert elementen uit traditionele muziek met moderne songwriting in het Deens.


Het trio bestaat uit Ida Marie Jessen uit Denemarken, wier kristalheldere zang de luisteraar meeneemt naar een universum dat aspecten van de vele facetten van het leven verkent. De Belg Oscar Beerten, die geworteld is in de Scandinavische volksmuziek, drukt zich uit op viool, de Noorse hardangerviool en gitaar. De Estse Maimu Jõgeda weet traditie en vernieuwing te kunnen samenvloeien met charismatisch accordeonspel.

Deze kruisbestuiving vond zijn wortels in Finland, waar de drie muzikanten uit Denemarken, België en Estland elkaar vonden als studenten aan de Sibelius Academy in Helsinki. Finland bracht op die manier een ideaal creatief fundament
om de muzikale dialoog aan te gaan. Alle drie hebben ze een bagage in traditionele- en hedendaagse folkmuziek waarbij zij zich hebben ondergedompeld in verschillende muziekstijlen en scenes vanuit verschillende hoeken van Europa. Dit breed scala aan muzikale vocabulaires worden dan ook benadrukt in de muziek van Alterne.

De muziek kan worden omschreven als "Dream folk" en combineert elementen uit zowel folk, popmuziek als ambient. Met originele, zelfgeschreven muziek waarbij elementen uit traditionele muziek uit zowel Scandinavië als Centraal-Europa op creatieve wijze worden benaderd, creëert Alterne een muzikaal portret waarin een innovatieve benadering van folkmuziek samensmelt met traditie.

Hun debuutalbum zal op 19 april 2024 verschijnen onder het Deense label 'Go Danish Folk Music'. Na vele maanden intensief werken in de studio. Het album vertegenwoordigt het hoogtepunt van hun toewijding en muzikale onderdompeling, en het trio is enthousiast om hun werk aan de luisteraars te presenteren. Ter gelegenheid van de release van het album zullen ze in april en mei 2024 een tournee maken door België en Denemarken en natuurlijk is Dranouter een logische halte op deze!

Alterne is: 

  • Ida Marie Jessen (DE): zang
  • Maimu Jõgeda (EST): accordeon
  • Oscar Beerten (BE): viool, hardangerviool & gitaar
     

Voor fans van: Mari Kalkun, Sudan Dudan, Siv Jakobsen, Sam Amidon, Duo Ruut,...

In het voorprogramma staat Bart Praet, bekend van Arjaun en met zijn duo samen met Philip Masure. In zijn recente solowerk met de naam "Dawn" staan de snaren van de mandola centraal ... Ze worden begeleid door het emotionele geluid van de duduk en toetsen.

Elk instrument wordt door een loopstation geleid en er worden wat effecten toegevoegd. Op deze manier worden muzikale lijnen met elkaar verweven tot een soms ingetogen geluid, soms sprankelend en uitbundig.Op het menu staat volledig nieuwe folk muziek, met pittige invloeden uit andere genres.


VVK: 16 euro – ADD: 18 euro – Min 18: 5 euro - Leden 2 euro korting

Reserveren voor een lekker diner in Eetcafé 't Folk voor een concert is zeker een aanrader! Dat kan via deze link of 057 44 69 33.