Solia

Concert
ven 03/02 - 20h30

Wallonië staat bekend om zijn landschappen, zijn gastronomie, zijn culturele plaatsen, zijn architectuur... maar - geheel onterecht - te weinig voor zijn muziek. Franstalig België beschikt echter wel degelijk over een rijk muzikaal erfgoed. Dit is terug te vinden in manuen, in bibliotheken, op zolders, op oude platen, op cassettes en banden. Raquel Gigot (accordeon) en Marielle Vancamp (nyckelharpa) brengen met Solia deze muzikale schatten weer tot leven en plaatsen ze in het spotlicht. Met hun instrumenten zetten ze dit stuk levendige geschiedenis in een nieuw perspectief, door te herschikken, te actualiseren, er inspiratie uit te halen en aan toe te voegen om te komen tot nieuwe composities. Dit alles met een groot métier en met respect voor de traditie.

Raquel Gigot is van Belgisch-Spaanse origine en vertrouwd met een veelheid aan muziekstijlen, gaande van de swing-jazzperiode van Parijs tot de traditionele muziek uit Oost-Europa, Scandinavië, Schotland, Ierland... en Wallonië. Ze bespeelt zowel de chromatische als de diatonische accordeon en  is al dertig jaar professioneel musicus die nationaal en internationaal op de meest prestigieuze podia haar klasse liet horen.

Marielle Van Den Bergh volgde jazzvioolklas aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Daarna werkte ze met de Baladins du Miroir en begeleidde ze verschillende muzikanten zoals Alexandre Furnelle, N'Faly Koyaté, Major de Luxe... In 2008 richtte ze samen met Monique Gelders de groep Klezmamo op, en toerde ze met een soloproject rond de teksten van de Belgische dichter Pascal Feyaerts. En toen... ontdekte ze de nyckelharpa dat ze leerde bespelen in Zweden en Europa dankzij o.a. Didier François, Marco Amborsini en Emilia Amper. U kan haar al kennen van de muziekgroepen Eä of Manäcken.

VVK € 14 – ADD €16 – min 18  € 5 - Ledenkorting €2

Reserveren voor een lekker diner in eetcafé 't Folk voor een concert is zeker een aanrader! Dat kan via deze link of 057 44 69 33. 

SOLIA Ma mère elle était couturière (with english subtitles)