Halva (EU)

Concert
sam 19/10 - 20h30

Halva speelt traditionele Oost-Europese muziek en richt zich momenteel op Griekse en Roemeense muziek. De band is uniek in zijn benadering, omdat het uitsluitend nieuwe composities speelt van bandleider Nicolaas Cottenie, geïnspireerd door traditionele stijl en repertoire. Halva bestaat uit muzikanten vanuit alle hoeken van Europa, maar spilfiguur is dus de Belgisch Nicolas Cottenie. 

Het idee is om op zoek te gaan naar de grootst mogelijke persoonlijke expressie terwijl de schoonheid van traditionele muziek wordt gevierd. Het resultaat is muziek die een diepe energie uitstraalt en die uitnodigt tot dansen, met een vleugje ernst en momenten van spirituele introspectie hier en daar.

Het is muziek die zowel de geest als het hart aanspreekt. Halva betoverd live het publiek met een gevarieerde en subtiele sound en door hun expressieve en virtuoze spel.

De band werd opgericht in 2018 met de opname van het debuutalbum "The Sweetest Klezmer Orchestra" (uitgegeven door Galileo), met 12 composities van Nicolaas Cottenie geïnspireerd door klezmermuziek.

Het openingsstuk van het album werd opgenomen in World Music Network's "Rough Guide to Jewish Music" (2022).

In het pandemiejaar 2020 werd Halva's tweede album "Dinner in Sofia" (uitgegeven door Oriente Musik) opgenomen. Het album bevat ook 12 originele composities en richt zich op Roemeense, Bulgaarse en Griekse muziek en werd genomineerd voor de prestigieuze "Preis der deutschen Schallplattenkritik".

Een van de centrale stukken van het album, "Khosidl für das neue Leben", won de tweede prijs in de Bubbe Awards 2020, georganiseerd door het Instituto da Musica Judaica in São Paulo (Brazilië) en werd uitgelicht toen Nicolaas Cottenie gastcomponist was in Akkordeon Magazin in 2020.

"Musafir" (2024, Zephyrus Records), is Halva's derde album en werd gecoproduceerd met De Centrale.. Musafir, met verschillende spellingen en uitspraken, is een woord dat voorkomt in zowel de Roemeense als Griekse taal (onder vele anderen) en dat is overgenomen uit het Turks, waar het op zijn beurt verscheen na te zijn overgenomen uit het Arabisch. Het heeft verschillende, maar verbonden betekenissen in elk van die talen, zoals gast, reiziger en vreemdeling.

Enerzijds verwijst de titel Musafir naar de kwetsbaarheid van 'de vreemdeling', naar het verdriet van het verlaten van huis, of het gedwongen worden te vertrekken; naar de verstikkende gevoelens van eenzaamheid, wanhoop en hulpeloosheid die daarmee gepaard gaan, en naar het inherente feit afhankelijk te zijn van gastvrijheid in een ver land. Maar anderzijds verwijst het ook naar de vreugde van het gevoel verbonden te zijn met en geaccepteerd te worden door anderen, de opwinding van het ontdekken van nieuwe werelden en de voldoening van het opbouwen van een waardig leven.

Teksten van Andriana Achitzanova (zang, ney) en muziek van Nicolaas Cottenie verkennen deze onderwerpen op een oprechte en ontroerende manier, soms de luisteraar uitnodigend om te dansen en de uitbundige vreugde van het leven te vieren, soms rakend aan introversie, verdriet en spiritualiteit.

VVK € 17 - ADD € 19 -  Min 18 € 5 - Ledenkorting €2

Reserveren voor een lekker diner in eetcafé 't Folk voor een concert is zeker een aanrader! Dat kan via deze link of 057 44 69 33. 

Halva - Musafir - The Traveller [OFFICIAL MUSIC VIDEO]