Zuidwaarts - Musique sans Frontières

Op het einde van de 19e eeuw staken Vlaamse arbeiders massaal de grens over naar Frankrijk om er in de bloeiende textielindustrie te gaan werken. Hun levens- en werkomstandigheden waren vaak erbarmelijk, mede dankzij de slechte relatie tussen Vlamingen en Fransen. Zuidwaarts/ Musique sans frontières werpt op tragikomische wijze een blik op de verschillende facetten van het arbeidersbestaan. 

Muziek Dick Van der Harst: In zijn composities en creaties vermengt Dick van der Harst vele invloeden: jazz, klassiek en volksmuziek. Gewaardeerd voor zijn geëngageerde werk wordt Van der Harst vaak uitgenodigd op internationale fora of festivals om projecten met grote groepen muzikanten te realiseren. Dick Vander Harst componeerde alsook voor LOD en de Trefpuntproductie Vlernika (2007).

Teksten Marc Hauman:  De Vlaamse zanger/muzikant/tekstschrijver Marc Hauman beschikt over een kenmerkende stem die onmiddellijk doet denken aan Wannes van de Velde. Hij noemt Wannes als inspiratiebron maar is absoluut geen kopie van hem. In meerdere opzichten laten ze zich echter toch vergelijken. Muzikale ambachtslieden, vertolkers van (eigen) volkse, zeer poëtische, teksten. Nostalgisch, mild ironisch maar ook zéér geëngageerd, met oog voor het detail waardoor er observaties ontstaan die zich ook als pure poëzie laten lezen.

Orchestre International du Vetex Géant olv Dick Van der Harst

In 2004 werd Orchestre International du VETEX door Ruben Deprez en Michaël De Schrijver opgericht in Vetex, een oude texielstreek in de kanaalzone van Kortrijk. Vlaamse, Waalse en Noord-Franse muzikanten van diverse sociale achtergrond maken muziek die een mix is van Balkan, Gipsy, Ska, Latino en Klezmer.

 Zangers: Sarah D’Hondt – Gvantsa Gvasalia – Marc Hauman – Jean-Jacques Révillion

Zuidwaarts/ Musique sans Frontières is een productie van Muziekcentrum Dranouter en vzw Trefpunt, in samenwerking met  Via Lactea, Flonflons Lille en Vooruit en kadert in het Europees Interreg project ‘300 jaar grens’.

Locatie: 
Dranouter Centrum