Nathan Bell (US)

Concert

Nathan Bell (57) kan zich meten met de grote singer-songwriters uit het zuiden van de VS. Zijn teksten en zijn stem doen denken aan collega’s als Guy Clark en John Prine. Americana van het hoogste kaliber, melancholieke zang begeleid door gitaar en mandoline.

Bell is alles behalve de doorsnee Amerikaanse singer-songwriter. Hij begon zijn carrière in de jaren zeventig, vormde jarenlang een duo met zijn toenmalige vrouw Susan Shore, verhuisde vervolgens naar Nashville, maar stopte in 1993 abrupt. Hij stichtte een nieuw gezin en had een rustige kantoorbaan in Chattanooga, Tennessee. Tot een telefoontje van zijn oude vriend Don Henry hem in 2008 terugbracht bij zijn eerste liefde: de muziek.

Volgens Bell is zijn burgerlijke fase van groot belang geweest om een betere songwriter te worden. “Vijftien jaar een gewone baan hebben, zestig uur per week, en daar gelukkig mee te zijn, is iets heel anders dan leven als een sappelende artiest die voortdurend boos is op de wereld. Na die tijd waardeerde ik dingen die ik daarvoor totaal niet begreep.”

Traitorland, de titelsong van zijn tweede langspeler sinds Nathan Bell na een jarenlange stilte de gitaar terug uit de koffer opdiepte, is in de ondertitel verwerkt en dat is geen toeval. Na het sterke werkstuk I Don’t  Do This For Love werkte de troubadour uit Tennessee al aan een opvolger. De verkiezing van een uiterst onvoorspelbare en onbetrouwbare malloot als Trump was een slag in het gezicht van talloze Amerikanen en noodzaakte Bell om zijn plannen te wijzigen. Uit zijn diep ongenoegen borrelde een onverzettelijke strijdvaardigheid op om de recente gebeurtenissen in zijn land aan de kaak te stellen. In nauwelijks 48 uur nam hij enkele nieuwe songs op, levensechte verhalen van eenvoudige, vaak goedmenende, lui die zich verblind door angst en machteloosheid door hatelijke politieke praktijken laten meeslepen in een hopeloos verscheurde natie.

Bell zijn "sentimentele stijl" kenmerkt ook zijn  album “Love is Greater than Fear (24 Hours in Traitorland). Met dit album gaat Bell vooral de strijd aan tegen het opkomende populisme en het angst zaaien in de Verenigde Staten. Volgens de singer-songwriter valt dit fenomeen te overwinnen door liefde voor de medemens. Zonder te kijken naar geloof, ras of afkomst. Hij brengt zijn songs op magistrale wijze met een rauwe stem vol emotie, waardoor de boodschap hard en duidelijk overkomt bij het publiek. 

VVK: 14 euro – ADD: 16 euro – Min 18: 5 euro  

Reserveren voor een lekker diner in eetcafé 't Folk voor een concert is zeker een aanrader! Dat kan via deze link of 057 44 69 33. 

 

Dit concert werd al meermaals uitgesteld. Wie al tickets had, blijven die natuurlijk geldig voor deze datum!