Jonas Meersmans

Concert
Fri 17/01 - 20.30

De Antwerpse gitarist Jonas Meersmans ontwikkelde als autodidact doorheen de jaren zijn eigen persoonlijke taal op het instrument. Strelend maar ongepolijst, verfijnd in subtiele eenvoud, zo speelt Jonas Meersmans akoestische gitaar. Hij creëert intimistische, uitgesponnen klanklandschappen van de Mississippi Delta-moerassen tot de broeierige oevers van de Ganges. Technisch boeiend, zonder de essentie van compositie te verloochenen, als een begeleiding van een nog niet geschreven filmscript.

Zijn debuut ‘Monnift I’( 2017, deel 1 van een drieluik) raakt de troebele dieptes aan van een persoonlijke verhaal zonder woorden. Een breed gevoelspallet uit een instrument geperst, op afsluiter ‘Eindstrijd’ in dialoog met een fragiele viool. De plaat werd warm onthaald bij Klara – waar verschillende nummers regelmatig te horen zijn, en het Leuvense Radio Scorpio spreekt over een ‘magistraal debuut’.Amper een jaar later, in april 2018, verscheen‘Monnift 2’. Het te verwachten solitaire gitaarspel dat ‘Monnift 1’ kenmerkte was er nog steeds, maar wordt aangevuld met rijkere, complexere composities. Een meer prominente viool, hoornblazers en zwevende sopraangezangen verbreden het klankbeeld en onderstrepen een markante muzikale rijping. 

Dat voller geluid vind je ook op zijn nieuwe album 'Glassman', geproduced door Tim Vanhamel en uitgebracht op WERF Records. Hij wordt bijgestaan door Simon Beeckaert op contrabas en Michaël Lamiroy op viool en synths. Volledig instrumentaal verhalend worden gelaagde strijkersarrangementen afgewisseld met rauwe psychedelische fingerpicking composities. In Dranouter doet hij het helemaal alleen, met naast zijn vertrouwde gitaar een heel batterij aan elektronica en ander instrumentaria. 

Hij maakte soundtracks voor verschillende kortfilms en theaterstukken en in 2010 schreef hij de openingstrack van een compilatiealbum voor gitaarmuziek op het Amerikaanse Tompkins Square label. Daarnaast is hij gitarist bij Stef Kamil Carlens & The Swoon en het Nicolas Mortelmans Quartet.

VVK € 14 – ADD €16 – min 18  € 5 - Ledenkorting €2

Reserveren voor een lekker diner in eetcafé 't Folk voor een concert is zeker een aanrader! Dat kan via deze link of 057 44 69 33.