Uxia (ES)

Concert

Uxía Domínguez Senlle, beter bekend als Uxía, is geboren in 1962 in Sanguiñeda, Spanje. Ze begon al op jonge leeftijd met zingen en ondanks dat ze toegang had tot alle soorten muziek, voelde ze zich altijd het sterkst aangetrokken tot de muziek die kenmerkend is voor haar regio.

Haar eerste cd met traditionele Galicische liederen werd uitgebracht in 1986, een samenwerking met muzikanten die later lid zouden worden van haar band Na Lua. Na nog twee albums met deze bezetting verlegde Uxia de focus van haar activiteiten naar live optredens. Ze toerde door Spanje en de rest van Europa, door Cuba en Argentinië en was een gevierde gast op verschillende festivals wereldwijd.

Uxía, 'de stem van de Atlantische Oceaan', is één van de belangrijkste ambassadeurs van de Galicische muziek en poëzie. Ze heeft haar krachtige, aardse zang gebruikt om de traditionele muziek van Galicië te vernieuwen en te verbinden met de Atlantische culturen, waarmee ze dezelfde wortels deelt, door Galicische alala's te mengen met morna, fado en Braziliaanse ritmes. Ze heeft 12 albums gepubliceerd, waarvoor ze vele prijzen heeft ontvangen, zoals de 2016 Galician Critics' Award of de Best Roots Music Album Award bij de Independent Music Awards in Spanje voor haar Meu Canto opname, die werd geselecteerd als Top of the World Album in Songlines Magazine. 

De internationale pers over Uxia: 

«Galicia’s gem» – fRoots Magazine

«Sublime, wonderful, and an absolutely benchmark» – Time Out Lisbon

«One of the best current singers in Spain» – El Boletín

«A very own style, a unique voice, a folk universe to discover (…). Uxía is a must known name, because of the music, interpretation, and work carried out for the divulgation and preservation of the Galician-Portuguese roots» – Mutante Magazine

VVK: 18 euro – ADD: 20 euro – Min 18: 5 euro  - Leden: - 2euro

Reserveren voor een lekker diner in eetcafé 't Folk voor een concert is zeker een aanrader! Dat kan via deze link of 057 44 69 33. 

UXÍA - Lume novo de Nadal