Modderland Fietsroute

Fri 19/05 to Mon 11/11

Toen op 11 november 1918 het laatste schot viel, was de Westhoek herschapen in een maanlandschap. Miljoenen mensen voelden de impact van 4 jaar oorlog. Toch komen bijna uitsluitend mannen aan het woord. De rol van de vrouw in de Grooten Oorlog blijft onderbelicht. Daarom selecteerde Modderland 10 internationale artiestes. Zij verbinden de oorlogslittekens in het Heuvelland met 1 muzikale rode draad.

Modderland omvat 2 delen: het Fiets Weekend, georganiseerd tijdens het Hemelvaartsweekend van 2023 en 2024. Ervaren gidsen begeleiden je naar WO I-sites in het Heuvelland. Daar geeft telkens één internationale artieste een miniconcert met voor de gelegenheid gecomponeerd werk. Vijf etappes lang word je meegenomen in het verhaal van vrouwen in de ‘Groote Oorlog’.

Na het festival kan je op eigen houtje met de ErfgoedApp de treffende songs en locaties verkennen.. De ErfgoedApp is gratis te downloaden in je favoriete app store. Open de app en zoek Modderland op; open die en je kan starten. Starten doe je best aan het Muziekcentrum trouwens.  

Via de app doe je verschillende Wereldoorlog I sites aan en fiets je door heen het prachtige Heuvelland. De route is een 35 km lang en enige conditie of een goed opgeladen elektrische fiets is geen luxe want er zijn wel een paar hellingen tijdens de rit. 

Vanaf Hemelvaart 2024 zal een tweede route beschikbaar zijn met naast nieuwe locaties, ook spiksplinternieuwe songs van internationale top artiestes. De twee routes komen ook samen dus je kan beide in één keer fietsen of elk apart. 

Voor wie zijn fietstocht graag opluistert met goede muziek, een grote snuif geschiedenis en dit in prachtig landschap, download dan snel Modderland!  

Bekijk hier de aftermovie, editie 2023!

MODDERLAND-MUZIKANTEN 2023

ORIANA IKOMO (BE): Neosoul-queen Oriana Ikomo, finalist bij De Nieuwe Lichting 2023, is één van de sterke vrouwen in ons Modderland-project. In deze aflevering vertelt ze over haar levenslustige levensliederen en welke songs haar inspireerden in het tot stand komen van haar debuut-album 'THE LOVE I HAD'.

LAURA CORTESE (US): Deze Amerikaanse powerwoman, also known as our Modderland-lady, is een vioolvirtuoos en reist de wereld rond met haar band 'Laura Cortese & The Dance Cards'. Laura maakte een playlist met haar favoriete nummers. Storytelling in de puurste vorm. Hier te beluisteren.

SARAH JANE SCOUTEN (CAN): Ze entertaint, ze inspireert, ze ademt de roots van haar voorouders. De Canadese country/folk zangeres vertelt met lyrics kleine verhalen gebaseerd op persoonlijke ervaringen én geschiedenis. Onze Modderland-lady vertelt in deze aflevering over 'Songs with a story'.

MARIE PAULETTE (FR): Neotrad met een magische twist, dat is Marie Paulette. Een duo bestaande uit Coline Ledoux en Vincent Evrard, uit Licques (FR). Accordeon en elektrische gitaar, versmolten met een vleugje vocals tot zelfs krachtige keelzang. Ontdek de favoriete songs van Modderland-vrouw Coline Ledoux hier.

Dit project kwam tot stand binnen het themajaar Eerste Wereldoorlog: LANDSCAPES | Feel Flanders Fields, ontwikkeld en ondersteund door Westtoer en Toerisme Vlaanderen en met de steun van de gemeente Heuvelland.

Locatie: 
Heuvelland