Favourites van onze favourites

Onze favourites die van Muziekcentrum Dranouter een bruisende ontmoetingsplek maken, dat zijn o.a. programmator Steven Reynaert, geluidstechnicus Marijn Dewulf en huisfotograaf Luk Dombrecht. Drie bekende gezichten die je het laatste jaar al te vaak moest missen. Tijdens de Week van de Belgische muziek (8 t.e.m. 14 februari) stellen ze graag - van achter hun computer - hun favoriete Belgische optredens uit MCD aan jou voor. Benieuwd of er voor jou nieuwe ontdekkingen te rapen vallen? Check hun selecties hieronder!

Marijn Dewulf - Geluidstechnieker

In een normaal jaar herken je Marijn Dewulf steevast achter onze geluidstafel. We moeten hem allemaal al een tijdje missen, maar gelukkig deelt hij zijn top 3 Belgische optredens in het kader van de Week van de Belgische Muziek!

Als geluidstechnieker / stage manager assisteerde Marijn een 150-tal in Muziekcentrum Dranouter. Zijn top 3 Belgische optredens uitkiezen is niet evident, vindt Marijn. “Ik ben niet goed in vergelijken! Als ik dan toch moet kiezen, dan ga ik in eerste plaats voor Mirek Coutigny. Een optreden van Mirek Coutigny staat gelijk aan cinematische muziek door topmuzikanten, met een mooi evenwicht tussen akoestische instrumenten en elektronica. Verder staat Golden Glows in mijn top drie, door die warme driestemmigheid en eenvoud. Ik heb een zwak voor meerstemmige vocale muziek en zeker als het wat richting jazz gaat! De Cauter sluit mijn top drie af. Ik hou van ruimte voor improvisatie. Goed doorleefde muziek met veel emotie - zoals deze - raakt me. Muzikanten die zich helemaal thuis voelen op het podium en zien wat het moment hen ingeeft, wat eigenzinnig hun eigen ding doen, just see what happens, da's écht muziek maken.

Zoals je uit mijn lijstje van Belgische muziek kan afleiden, staan er erg veel goede bands op het podium van MCD, in een ruime verscheidenheid van genres. Van folk tot jazz en klassiek, van intieme luistermuziek tot dansbare en elektronische muziek. Naast focus op kwaliteit, is er ook veel aandacht voor sfeer en gezelligheid. De kleine afstand - letterlijk en figuurlijk - tussen artiest en publiek, geven een familiaal gevoel. Muziekcentrum Dranouter is altijd een beetje thuiskomen.”

Luk Dombrecht - huisfotograaf

Next in line: Luk Dombrecht! Want wie een fototoestel ziet in Muziekcentrum Dranouter, ziet fotograaf Luk Dombrecht. In 2010 begon hij met fotografie, sinds 2013 is hij onze huisfotograaf. Luk is een manusje-van-alles: hij helpt met het klaarzetten of opruimen van de zaal, ticketcontrole… Daarnaast werkt hij naarstig aan het fotoarchief van Muziekcentrum Dranouter.

 “Sinds 2013 heb ik – denk ik - alle concerten in Muziekcentrum Dranouter gefotografeerd. Een kleine rekensom… Ik schat in dat ik zo’n 550 optredens gezien én gefotografeerd heb in Muziekcentrum Dranouter. Ik moet eigenlijk zelf schrikken van het aantal.”


“Een aantal van die muzikanten die ik in MCD aan het werk zag, ken ik ondertussen persoonlijk. Aangezien ik al een aantal jaar ‘actief  ben in het milieu’, heb ik van sommigen hun eerste concert(je) gezien en heb ik ze zien evolueren… Dat is ook het geval van mijn top 3 beste Belgische optredens bij MCD, stuk voor stuk optredens die een blijvende indruk hebben gemaakt. Ik ga voor ‘Rooted: Manen Opzij’, een donker visueel spel met o.a. Thomas Hoste, Maarten Marchau, Colin H. Van Eeckhout en Simon Segers. Dit uniek project liet twee folkmuzikanten, een jazzdrummer en de zanger van een doommetalband tot één organisch geheel samensmelten. Voeg er nog videobeelden en minimalistische dans bij. Dat kan niet anders dan indruk nalaten.

Ook Tiny Legs Tim krijgt een plekje in mijn lijstje. Ik heb al altijd graag blues gehoord. Tim speelt géén blues, hij is blues. Mirek Coutigny mag mijn top 3 vervolledigen. Niet direct mijn favoriete genre van muziek, maar het gevoel dat de band in die muziek steekt, het gevoel dat z’n optreden uitstraalt… Fenomenaal.”

“In MCD zie je concerten die uniek zijn in de streek. Bovendien zijn de concerten hier intiemer, je hebt het gevoel dat je zelf deel uitmaakt van het optreden. En als je geluk hebt, kan je voor of na het officiële optreden genieten van een spontane jamsessie in Eetcafé ‘t Folk!"

Steven Reynaert - programmator

Last but not least, de man die al dit mooist programmeert: Steven Reynaert. Als artistiek verantwoordelijke zorgt hij voor een gevarieerd programma, ontwikkelt hij culturele projecten en verzorgt hij preproductie en communicatie. “Er staan eigenlijk alleen maar goeie Belgische bands, aangezien ik er programeer!” lacht Steven. “De top drie die volgt, is echt een momentopname. Ik kan zeker een top 25 geven. Hoe dan ook, Myrddin De Cauter staat in mijn top drie. Hij is wat wereldvreemd en introvert, maar dat zijn net de voordelen van deze muzikant. Dwars van elke trend of genre maakt Myrrdin bloedmooie en complexe gitaarkunstwerken. Je zit met open bek te kijken hoe virtuoos hij is.  Verder kies ik voor Dries, onze artist in residence van dit jaar. Hij haalt zijn impact met ogenschijnlijke eenvoudige liedjes maar die telkens als kleine weerhaakjes blijven hangen. Afsluiten doen we met Cardboard Cabin: de band speelt balfolk, maar met een zeer jazzy en groot geluid. Stilzitten op hun muziek is bijzonder moeilijk!”

“Een optreden in Muziekcentrum Dranouter is telkens een onvergetelijke ervaring. Eetcafé ’t Folk zorgt dat we de gezelligste kassa hebben van heel Vlaanderen. Tegelijk is het een uitbundige plek waar plezier, warmte en goeie muziek hand in hand gaan. Ons topteam doet er werkelijk alles aan om jou in de beste omstandigheden te laten genieten van de concerten. En dat in het prachtigste landschap van Vlaanderen!”