De MCD Tapes - Januari

In De MCD Tapes bespreken we het reilen en zeilen van het muziekcentrum, overlopen we de afgelopen en komende concerten en beluisteren we samen enkele nieuwe releases binnen de brede folkwereld.

Iedere aflevering bevat ook 1 speciaal onderwerp. Deze zullen sterk variëren, maar we kunnen u alvast beloven dat u altijd wel iets interessants zult bijgeleerd hebben.

Tijdens onze eerste episode zullen we het hebben over Anatolische rock, een toch wel opvallend muziekgenre dat eind jaren 50  ontstaan is en westerse psychedelische rock mengde met Turkse folkmuziek. Wie denkt dat dit oudbollige muziek is heeft het helemaal mis, want het genre is bezig met een ware comeback en is razend populair op festivals! Een van de meest invloedrijke groepen binnen dit genre is Moğollar. Zij zijn als het ware de pioniers van de Anatolische folk/ rock. De band is ontstaan in 1967 en zijn tot op de dag van vandaag nog steeds actief! In 2021 vierden ze nog hun 50e verjaardag in de Bozar in Brussel. 

Een voorbeeld van hedendaagse Anatolische folk/ rock is Derya Yıldırım & Grup Şimşek. Ze combineren de Anatolische folk sound met moderne grooves en invloeden van funk, soul, jazz en psychedelica. De groep speelt zowel eigen interpretaties van Anatolische folkklassiekers (Ozdemir Erdogan, Selda Bagcan, Osman Ismen, Erkin Koray, ...) als eigen composities. Andere moderne Anatolische folk/ rock bands zijn: Altin Gün, Şatellites, Ayyuka, Baba Zula, Gaye Su Akyol,... Wil je al dit goeds ontdekken? Luister dan zeker onze Anatolische Folk playlist: HIER

Ook overlopen we nieuwe releases en nemen we een kijkje naar onze concertagenda. 

We vertellen u er alles over in de eerste aflevering van: De MCD Tapes!

Luister de podcast + de bijhorende nummers in 1 handige playlist HIER