DRIES is eerste artist in residence van MCD

In 2021 is Dries Bongaerts de eerste officiële "Rooted in Dranouter-artiest" van Muziekcentrum Dranouter. Onder de naam “Rooted in Dranouter” wil Muziekcentrum Dranouter in de toekomst nog meer interessante bands en muzikanten de kans geven om hun muziek verder te ontwikkelen. De "Rooted in Dranouter-artiest" kan onder andere repeteren, creëren en opnemen in de muziekclub in Dranouter. Als het even meezit, kunnen concertliefhebbers Dries dit voorjaar live aan het werk zien in Muziekcentrum Dranouter.

 “Het idee om een artist in residence uit te nodigen in Muziekcentrum Dranouter, ontstond al een tijdje terug”, vertelt Steven Reynaert, programmator van Muziekcentrum Dranouter. “We begonnen in de loop van 2020 met onze prospectie, op zoek naar een goede kandidaat. Toen ik Dries live aan het werk zag tijdens het voorprogramma John Blek in het Muziekcentrum Dranouter, was ik onmiddellijk verkocht. Hij brengt pure muziek, met rauwe stem en dito gitaarspel, maar nooit bruusk, altijd subtiel.”

Young en Dylan

“Dries Bongaerts draait eigenlijk al meer dan 15 jaar mee in de muziekscene”, weet Steven. “Hij was de spil van New Rise Sun, een folkrock band die een vijftal platen opnam. In 2017 nam Dries even gas terug van de band. Hij maakte zijn zeer gesmaakte solodebuut ‘For The Light In Thy Heart’, waarmee hij in binnen- en buitenland toerde. Dries brengt intieme folk nummers in de traditie van Young en Dylan. Het is dan ook onbegrijpelijk dat dit deze artiest nog geen grotere bekendheid heeft.”

Daar wil Muziekcentrum Dranouter dus verandering in brengen. “Het is de bedoeling om met het project ‘Rooted in Dranouter’ in de toekomst nog andere interessante bands en muzikanten te selecteren, om hen de kans te geven om een gericht project uit te bouwen. Muziekcentrum Dranouter geeft hen advies, een netwerk om u tegen te zeggen en een inspirerende omgeving om naar hartenlust te werken. Verder krijgt de artist in residence ook logistieke steun – denk maar aan PA-repetitie en gebruik materiaal administratieve en promotionele steun. Uiteraard horen daar ook podiumkansen bij.”

Expertise en know how

“Dries past perfect in het plaatje: hij is klaar voor zijn nieuwe plaat  te lanceren. Hij wil het deze keer iets anders aanpakken. Daar hij meer wil inzetten op een voller geluid, bouwt hij op dit moment ook een live band uit. Verder wil hij de tijd en de inspanning nemen om zijn nieuwe plaat intensiever te promoten dan zijn vorig werk. Ook daarvoor kan hij bij ons terecht. Hij is erg dankbaar met de kans die hij krijgt en kijkt uit naar de expertise en know how die bij ons aanwezig is. Hij is ervan overtuigd dat zijn titel ‘artist in residence’ hem een boost zal geven als muzikant om te werken in een huis met zoveel traditie.”

“Wie Dries al beter wil leren kennen, kan een gratis, online mini-concert van hem bekijken op de website en de Facebookpagina van Muziekcentrum Dranouter. Als het even meezit, kunnen concertliefhebbers Dries dit voorjaar live aan het werk zien in Muziekcentrum Dranouter. Zodra het kan, lossen we ons voorjaarsprogramma. We kijken er ontzettend naar uit om opnieuw muziek te laten klinken in onze zaal.” Beluister hier de gratis Kersenpit Sessie met Dries in Muziekcentrum Dranouter.

De live sessie en artiest in residentie werking zijn mogelijk dankzij de ondersteuning van de Vlaamse Overheid.