Jonas Meersmans

Concert
za 09/06 - 20u30

Strelend maar ongepolijst, verfijnd in subtiele eenvoud, zo speelt Jonas Meersmans akoestische gitaar. Hij creeert intimistische, uitgesponnen klanklandschappen van de Mississippi Delta-moerassen tot de broeierige oevers van de Ganges. Technisch boeiend, zonder de essentie van compositie te verloochenen, als een begeleiding van een nog niet geschreven filmscript.

Zijn debuut ‘Monnift I’( 2017, deel 1 van een drieluik) raakt de troebele dieptes aan van een persoonlijke verhaal zonder woorden. Een breed gevoelspallet uit een instrument geperst, op afsluiter ‘Eindstrijd’ in dialoog met een fragiele viool. De plaat werd warm onthaald bij Klara – waar verschillende nummers regelmatig te horen zijn, en het Leuvense Radio Scorpio spreekt over een ‘magistraal debuut’.Amper een jaar later, in april 2018, verschijnt ‘Monnift 2’. Het te verwachten solitaire gitaarspel dat ‘Monnift 1’ kenmerkte is er nog steeds, maar wordt aangevuld met rijkere, complexere composities. Een meer prominente viool, hoornblazers en zwevende sopraangezangen verbreden het klankbeeld en onderstrepen een markante muzikale rijping. Beide straffe platen komt Meersmans nu in Dranouter voorstellen en dit samen met violiste Nikki Verlinden. 

Het Amerikaanse Fingerstyle Journal schreef: ‘Jonas is one the few modern fingerstyle guitarists we really like. This is what makes the difference.’Jonas speelde op verschillende Belgische podia, onder andere als voorprogramma van Ryley Walker. Hij richtte mee het instrumentale kwartet Codasync op, waarmee hij tussen 2008 en 2012 vijf albums opnam die lovend onthaald werden door de Belgische pers. Ook schreef hij soundtracks voor verschillende kortfilms, waaronder het award winnende debuut ‘Broeders’ van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah.

VVK €13 - ADD €15 - min 18 €5 - Ledenkorting €2

Jonas Meersmans - 'Hanekop' LIVE at LO Pétillante 2017